İnstagram
Telegram
Telefon
WhatsApp
İletişim Bilgileri

GMAT

GMAT

GMAT

GMAT Sınavı Nedir?

GMAT sınavı bilgisayar üzerinden sunulan bir sınav türüdür. GMAT (Graduate Management Admission Test), Graduate Management Admission Council (GMAC) tarafından yönlendirilen ve Educational Testing Service (ETS) tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu sınav sözel, sayısal ve analitik yetenekleri ölçmeyi amaçlayan ve katılımcıların işletme vb. alanlar üzerine yüksek lisans eğitimi alma yeterliliklerini belirlemede yardımcı olmayı amaçlayan bir sınavdır. Bu sınavın sonucu, Amerikan ve Türk üniversitelerince kabul edilmektedir.

GMAT Sınavına Kimler Katılabilir?

Bu sınava Amerika’daki yüksek lisans ve doktora programlarının işletme, yönetim vb. bölümlerine başvuracak öğrenciler katılmaktadır. Bu sınav Türkiye’de uygulanmakta olan ALES yerine de kullanılmaktadır.


GMAT Sınavına Hangi İngilizce Seviyesinde Hazırlanmak Gerekir?

 

GMAT sınavına katılıp başarı elde edebilmek için genel İngilizce programının advanced seviyesini bitirmiş olmak gerekir. TOEFL’dan 80 üstü, IELTS’ten 6,5 üstü almış olan kişiler 600 ve üzeri puanı hedefleyebilirler.


GMAT Sınavına Nasıl Kayıt Olunur?

Bilgisayara dayalı GMAT sınavına test merkezlerinden bir randevu alarak kayıt olabilirsiniz. Bunu yaparken aşağıdaki yollardan herhangi birisini kullanabilirsiniz:

Doğrudan sınav merkezlerinden birini arayabilirsiniz. GMAC web sitesi www.gmac.com vasıtasıyla internet üzerinden (Visa, Master Card, ya da American Express Kartları ile) kayıt yaptırmak da mümkündür.


GMAT Sınavının İçeriği Nedir?

Sınav sözel, sayısal ve yazınsal analitik olmak üzere üç ana bölümden oluşur. GMAT sınavını diğer sınavlardan ayıran en büyük özellik sınav süresince doğru cevap verdikçe daha zor bir soruyla karşılaşılması, yanlış cevap verdikçe de daha kolay soruların gelmeye başlamasıdır.

Sınav sonucu doğru yanlış cevap sayısına ve soruların zorluk seviyesine göre hesaplanır. Bilgisayar sisteminde herhangi bir soru ya da bölümü geçtikten sonra tekrar geri dönme imkânı bulunmamaktadır.

Yazınsal Analitik Bölüm: 60 dakikalık bu bölümün 30 dakikasında herhangi bir konu üzerine yazılan değerlendirme yazısı, diğer 30 dakikasında da bir tartışma konusunun analizi istenmektedir. Cevaplar Word işlemcisi kullanılarak yazılmaktadır.

Sayısal Bölüm: Bu bölüm 24 soruluk problem çözümü ve 13 soruluk veri yeterliliği kısımlarından oluşur. Toplam 37 sorudur ve 75 dakika süresi vardır.

Sözel Bölüm: Bu bölüm 15 soruluk eleştirel yaklaşım, 13 soruluk cümle düzeltme ve 13 soruluk okuduğunu anlama kısımlarından oluşur. Toplam 41 sorudur ve 75 dakika süresi vardır. Değerlendirme aşamasında 9 sayısal 11 sözel ya da her iki bölümden 10’ar soru olmak üzere toplam 20 soru puanlamaya dâhil edilmemektedir.


GMAT Sınav Süresi Ne Kadardır?

Sınav için adaylara verilen toplam süre 210 dakikadır. Sınav esnasında ihtiyaç halinde ara verilebilmekte ve bu süre uzayabilmektedir.


GMAT Sınavında Geçerli Skor Nedir?

Bu sınavın puanlaması 200 ile 800 aralığında olmaktadır. Üniversitelerin öğrenci alımlarında 600 ve üzeri bir sonuç istenilmektedir.


GMAT Sınav Sonucu Kaç Yıl Geçerlidir?

GMAT sınav sonucu 5 yıl süreyle geçerlidir.